24 Haziran 2015 Çarşamba

Yuvalama Tarifi

Hazır Gaziantep yemeklerinden örnekler vermişken yuvalama çorbası ile devam edelim. Her bölgenin, yörenin damak zevki farklı. Yörenin birinde yapılan diğer yörelerde ufak değişikliklerle yapılsada esas yerindekinin tadını tutmuyor. Bu da orjinalliği bozuyor.
Yuvalama çorbası, yapımı biraz zahmetli olsada özel misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir çorba. Yapıp deneyin ama yolunuz düşerse Gaziantep’te de mutlaka için.
500 gr. kuşbaşı dana eti
500 gr. haşlanmış nohut
2 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
Un
Tuz
Yuvalama için :
400 gr yağsız kıyma
1 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
1 adet soğan
Zeytinyağı
Nohudu akşamdan ıslatalım. Pirincide ayıklayıp süzgeçte süzmeye bırakalım. Ertesi gün nohudu, et ile birlikte bir tencereye koyalım. Üzerinede suyu katalım. Önce hızlı ateşte sonra da kısık ateşte pişirelim.
Tencerede kuşbaşı etlerin üzerine su ilave edip 20 dakika kadar haşlayalım.
Pirinci rondodan geçirelim ve bir kaba alalım. Kıyma, tuz ve karabiberi ilave edelim. Soğanıda ince ince kıyıp kıymalı karışıma atalım. İyice yoğurmaya başlayalım. Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. 10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzelim.
Haşlanan etlerle birlikte minik köftelerle haşlanmış nohutları ekleyelim ve kaynatalım.
Terbiyesi için bir kaba yoğurt, un, tuz ile yumurtayı alalım ve iyice çırpalım. Ayrı bir tencerede biraz pişirdikten sonra yuvalama tenceresine alalım. Hepsi beraber 10 dakika daha pişirelim. Ayrı bir tavaya tereyağını koyup eritelim. Naneyide ilave edip biraz daha kavuralım. Yuvalama çorbasını kaseye alıp üzerine tereyağını gezdirelim. Nefis çorbamız hazır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder